Collective by Charles Greig

 

Location Sandton, Johannesburg, South Africa

Year 2015

Scale 200 sqm

Services Interior Design, Product Development

Collaborators Damien Grivas, wall artwork

Photography Elsa Young

Please contact us for high resolution press images

When fifth generation luxury jewellery label Charles Greig were given the opportunity to acquire retail space adjoining their existing showroom in Nelson Mandela Square, they opted to use it as a stage to showcase an exclusive collection of high-end lifestyle goods of African origin, including fine jewellery and watches, skincare, artwork and objets.

Entrusting HesseKleinloog with the execution of this concept store, the client requested a solution that would capture the heritage and opulence of the Charles Greig brand, while defying the visual clich├ęs frequently associated with African luxury brands.

By placing painstaking emphasis on refined detailing, the design scheme was developed to match the premium standard of the merchandise itself. Framed by an archway overlooking neighbouring boutiques, the space makes use of a dramatic palette of hunter green and gold, intimate lighting, and a blend of classical features and contemporary finishes.

By far the most striking aspect of the interior is the elaborate, luminous wall graphic that takes centre stage behind the sales bureau. Hand-grafted by installation artist Damien Grivas over the course of four weeks, the illustration was adapted from a historical engraving of jungle vegetation, manually traced onto the wall using a red foundation, followed by the meticulous application of gold leaf.